2016. január 15.

23. kritika - The Darkness In Me

Bonjour!
Köszönöm a több mint 6500 oldalmegjelenítést és a plusz eggyel elért tizennégy feliratkozót! Nagyon hálás vagyok. ♥

Előszó
A mai kritika életem egyik legrosszabb bejegyzése, de komolyan! Mármint a körülmények miatt. Tök jól álltam az értékeléssel, minden kész volt. Ahha, legalábbis én ezt hittem. Az első levelemet el sem küldte a gmail, mert suliba közbe elment a net. Határidő előtti nap, szerdán vettem észre, akkor írtam ismét, talán még aznap Caty másik email címére is. És ki is akartam rakni tegnap a kritikát, hiszen a határidő, az határidő, de a magyar tanárom nem így vélte. Szóval hazaértem ötre a suliból, és körülbelül tizenegyig a tételeket tanultam, csak mert ő hajtott az irodalom ötösért! Szóval bocsánat ezért az egészért, de most minden összejött! Az értékelés során vedd figyelembe, hogy az utolsó rész, amit el tudtam olvasni, az a hetedik fejezet volt!

Fejléc
Először a háttérrel szeretném kezdeni, utána rátérni a szereplőkre és a feliratokra. A bal oldalon lévő híd és a lépcsősor felfelé a kertbe nagyon tetszik. A két szereplő mögött látjuk is az ehhez tartozó épületet, illetve az azt körülvevő erdőt. Azért is örültem meg ennek, mert eddig ritkán találkoztam olyan fejléccel, ahol a háttér a külvilág, így minden alkalommal vigyorgok ettől. Ne kérdezzétek miért, én sem tudom az okát! Aztán a jobb oldala már annyira nem kivehető. A jobb felső sarokban egy elhalványított fekete rózsára saccolnék, alatta pedig egy könyvre, de ebben nem vagyok biztos. Ez a kettő ad egy kis titokzatosságot, de nagyon minimálisat, szerintem jobb, ha kivehető egy kép raja. Aztán a cím alatt ott van egy akármi, amiről már tényleg halványlila gőzöm sincs, hogy mi lehet, és ritka, de most zavar! A szereplők közül a fiúval indítanék, őt gyorsabb elemezni. Bár halványítva lett a körvonala, a válla még nagyon jól látszik, azonban a felsőteste már nem lett így megszerkesztve, így az egyenes vonalával kissé összezúzza az összhangot. A lánynál ugyanez a problémám. Felül és alul egyenesen meg van hagyva, gondolom ott a kép széle, a széle viszont ki van vágva. Az előbb említett helyeken is meg kéne szerkeszteni, így nem keltik azt a hatást, mintha össze lenne nyomva a karakter. És akkor a szövegek! Mikor megláttam, hogy 'The Darkness', előkerestem az összes bloggal kapcsolatos füzetemet, lapomat és ellenőriztem, vajon mindenhol leírtam-e hozzá az 'in me'-t. Aztán megnéztem, és valóban 'The darkness in me' van feltüntetve fent, ahol kiírja a megnyitott oldal nevét. Szóval utána egy kis ideig értetlenkedtem, hogy a cím második fele miért maradt le. A betűtípusa egyébként passzol a bloghoz, mégis megpróbálkoznék valamilyen másikkal, hátha azzal jobb lenne. A másik felirat kevésbé látható, így leírom: "You stole the love that I saved for myself. And I watched you (Nem tudom, hogy pont vagy vessző van, mert én sem látom.) Give it to somebody else..." Először is a gondom vele; a somebody 'y'-ja nem látszódik, valószínűleg a lány rétege alá került. A másik dolog, ami eszembe jutott erről, hogy egy jó kis összefoglalója a történet egy részének.
Értékelés: 5/3
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibMAJMKoNzaET9ZDA0L2xAOaonc3gPbs8PwwD76Sl9PZ4kWKi-HVm68lg96YayF9Yhtj4_NMudjwdy1qXuOS4w7t2KF88E2crJw8KSO3SC-1CZPPBDDtL6PMuSfZSCX3m8lIIXBEo4Isg/s0/ghj.jpg 
Bocsánat, a fejléc az oldalon máshogy mutat, azonban csak így tudom megmutatni!

Design
Ezzel a design kóddal, vagy hogy hívják ezt, az a problémám, hogy sokszor eltünteti a felső sort, ha nem figyelünk oda rá. Itt is ez a helyzet; a felül található irányítópult nincs úgy beállítva, amit ez a kód megkövetel. Oké, tudom, kicsit hülyén fogalmazok, de próbálom nem 'hogy'-gyal teletűzdelni. Szóval ennél a kódnál szükség van az átlátszó felső csíkra, így nem tüntetjük el akaratlanul az első modulcímet, ebben az esetben a 'Bekukkantók száma'-t. Bár azt szoktam javasolni, hogy ezt tegyük lejjebb, itt igen is jó helyen van, mert olyan láthatatlan-mégis-látható marad. Oda fentre ritkán nézünk fel, mert nem ez a hagyományos elrendezés, mégis jelen van, és látjuk. A menüben a 'Karakterek' oldalon néhány szereplővel megismerkedhetünk; itt furcsállom, hogy Catlin és Liliana ugyanazt a vezetéknevet kapta, így egyből arra tippelek, hogy rokonok. A 'Fejezetek'-nél kicsit megkavarja az odatévedőt, hogy '1. Fejezet' mellett nincs semmi, illetve link sincs hozzá kapcsolva, alatta viszont egytől hétig részek vannak felsorolva, ahol már igen. Én ezek alapján nem tudtam kikövetkeztetni, hogy akkor most mi is a helyzet. Ha részekként vannak jelölve a bejegyzések, akkor miért van ott a fejezet? Caty! Javaslom, hogy a linket ne csak a szöveg mellé helyezd, hanem használ a gémkapocs jelet, így rákattintva már mindenki oda is jut. A jelenlegi megoldással egy kicsit bonyolultabb és macerásabb. Valószínűleg telefonnal írod a részeket, de arról is megoldható. A 'Rendszeres feliratkozók'-at megcserélném az 'Információk'-kal, de ez részletkérdés. Utóbbiba viszont beletenném a fejléc készítőjének nevét, illetve a jogokat ismertetném. Az íróról és az archívumról nem írnék. Mindenképp betennék egy csevegőt, hogy aki írni szeretne, annak ne üzenetben kelljen megtennie, hanem ott gyorsabban megoldhassa. Na meg a fülszöveg! Amikor valaki belép az oldalra, fogalma sincs, miről is szól a történet, mert nincs egy rövid leírás.
Értékelés: 5/3

Történet
A sztori nekem még mindig nem teljesen tiszta. Bár hét fejezetet elolvastam, még mindig nem tudnám megmondani mi a fő szál. 'Csak' egy lányról olvashatunk, aki anorexiával küzd, és ezért gúnyolják. Az a gondom, hogy a jelenlegi fejezetek együttesen tesznek ki egyet hossz szempontjából, ezért tényleg, szinte semmit nem tudok leírni. A szereplők életéről és tulajdonságairól szinte semmit nem tudunk meg. Annak különösen örültem, hogy Caty a lány szüleinek halálát kidolgozta, illetve elmesélte, nem pedig csak rátukmálta az olvasókra, hogy Liliana családja meghalt és kész. Nekem hiányoznak a történetből a dolgok leírása, szinte csak párbeszéd, gondolatok vagy egy-egy monológ található. Remélem, értitek, mire gondoltam. Gondolat az idézetes/dőlt betűs, éppen ahogy jelöljük. Aztán ott van a buli. Főszereplőnknek már az is furcsa volt, hogy Jonas meglátogatja, majd a barátnőjével látja őket, és ezek után bele sem gondol, mi annak az oka, hogy vele akar lenni. Inkább belemegy és hagyja, hagy alázzák meg a buliba. Utálom az olyan embereket, akik ilyen módon kihasználnak, áttipornak az embereket, ezt pedig remekül megmutatta Caty. Szerintem nagyot dobna a történeten, ha az író több érzelmet mutatna meg, lennének leírások és kicsit kidolgozottabb lenne a történet. Gondolok én itt arra, hogy nem logikusak a történések. Egyik pillanatban egy lánnyal beszélget Liliana, a következő fejezetben pedig már beszélget főszereplőnk egy olyan sráccal, aki eddig nem is volt benne a sztoriban, mégis úgy néz ki, mintha legalábbis legjobb barátok lennének. A másik nagy problémám az időben ugrálás; túl sok a kihagyás! Ha egy fontos esemény van az előző fejezetben, értem én itt a bulit és szakítást, akkor a következő fejezet elején miért ugrunk három hetet? Ha Catlin tényleg akkor lotyó -hah, de szépen fogalmaztam!-, akkor azonnal dicsekedne Liliana előtt, nem állná meg; mindenképp belerúgna  földön lévőben még egyet. Hirtelen más nem is jut eszembe... mindenesetre, ha folytatódik a történet és több rész kerül fel, akkor kibővítem!
Értékelés: 10/3

Miért pont ez? "All this time I was finding myself /And I didn't know I was lost"


Interjú Caty Crawforddal

A részek között néha jó nagy időbeli ugrás van. Mi ennek az oka?
"Az első kérdésedre a válaszom pedig az hogy, vissza olvasva a blogom beletennék egy pár kiegészítő ,,részt,, amivel leírja a mindennapjait. Szóval ez az egész csúszni fog és pillanatnyilag a matek füzetem hátuljába tervezem. Oké ez nem válasz volt, igazából az hogy, rengeteget gondolkoztam hogy, most csináljak e minden napi ,,történéseket,, és az ,,ugrálások,, okából amire több vissza jelzést is kaptam lesz szóval az nem sokáig marad így."

A blogon nincs fülszöveg, így az olvasó nem tudja mi a fő cselekmény, mire számítson. Mi az oka annak, hogy nem tettél ki egy ilyen kis leírást?
"Az elején én se tudtam hogy, miről szeretnék írni hogy, miről fog szólni csak írtam (előző kérdésre is válasz valamennyire) csak random leírtam eseményeket és amíg én sem tudtam hogy, milesz/hogyan úgy elég nehéz volt de már számomra is kezd kitisztulni úgy az egész történet és annak a jobb kidolgozása"

Mióta írsz? Van más blogod? Ha igen, mi a címük?
"Van, de még nem kezdtem el írni (szintén tervezés alatt van és itt nem szeretném elkövetni azt a hibát mint ennél az idő ugrálásokat). Címe: Time will show ez pedig egy Vin Diesel & Miley Cyrus ff nak készül. ,,Bloggerkodni,, nyár elején kezdtem de az írással már 5. es korom óta foglalkozom valamilyen szinten."

Köszönöm a válaszokat,
xo Peetagey Smile

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése